Trouwen in het bos: een romantische en sprookjesachtige bruiloft in België

trouweninderegio.be  » trouwen in het bos »  Trouwen in het bos: een romantische en sprookjesachtige bruiloft in België
0 Reacties

Trouwen in het bos is een trend die steeds populairder wordt in België. Het biedt een romantische en sprookjesachtige sfeer, omringd door de natuur en de rust van het bos. Als je op zoek bent naar een unieke en onvergetelijke trouwlocatie, dan is trouwen in het bos misschien wel iets voor jou.

België heeft veel prachtige bossen die perfect zijn voor een huwelijksceremonie. Denk bijvoorbeeld aan het Zoniënwoud, het Hallerbos of het Meerdaalwoud. Elk bos heeft zijn eigen charme en biedt verschillende mogelijkheden voor een ceremonie en feest.

Een van de voordelen van trouwen in het bos is dat je kunt genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Je hebt geen ingewikkelde decoraties nodig, want het bos zelf is al prachtig genoeg. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenvoudige houten boog als achtergrond voor de ceremonie of lantaarns ophangen tussen de bomen voor extra sfeer.

Een ander voordeel is dat je veel vrijheid hebt bij het plannen van je bruiloft in het bos. Je kunt zelf bepalen waar je de ceremonie wilt houden en hoe je de ruimte wilt decoreren. Je kunt ook kiezen voor een informele receptie met picknicktafels of juist een chique diner met tafellinnen en bloemstukken.

Het weer kan wel een uitdaging zijn bij trouwen in het bos, vooral als je buiten wilt dineren of dansen. Het is daarom verstandig om een tent te huren voor het geval dat het regent of te koud wordt. Ook is het belangrijk om rekening te houden met de ondergrond, zodat je gasten comfortabel kunnen zitten en lopen.

Als je gaat trouwen in het bos, is het belangrijk om een vergunning aan te vragen bij de gemeente. Dit kan verschillen per gemeente, dus informeer hier tijdig naar. Ook is het verstandig om een professionele cateraar in te huren die ervaring heeft met buitenlocaties en eventueel een weddingplanner die je kan helpen bij de planning en uitvoering van je droomhuwelijk in het bos.

Kortom, trouwen in het bos biedt veel mogelijkheden voor een unieke en romantische bruiloft. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en professionele hulp in te schakelen, maar als je dat doet kan jouw huwelijksceremonie en feest in het bos een onvergetelijke ervaring worden.

 

7 Veelgestelde Vragen over Trouwen in het Bos in België

 1. Waar kan ik trouwen in het bos in België?
 2. Wat zijn de kosten voor het trouwen in het bos in België?
 3. Welke documenten moet ik aanleveren om te trouwen in het bos in België?
 4. Is er een beperking op de grootte van de ceremonie als ik wil trouwen in het bos in België?
 5. Zijn er speciale regels of voorschriften die ik moet volgen als ik wil trouwen in het bos in België?
 6. Kan ik muziek gebruiken tijdens mijn bruiloft als ik trouw in het bos in België?
 7. Wat is de beste tijd van jaar om te trouwen bij een buitenlocatie zoals een bos, park of meer,in België?

Waar kan ik trouwen in het bos in België?

Er zijn verschillende prachtige bossen in België waar je kunt trouwen. Hieronder vind je een aantal suggesties:

 1. Het Zoniënwoud: Dit is een groot bosgebied dat zich uitstrekt over drie gewesten in België. Er zijn verschillende locaties in het bos waar je kunt trouwen, zoals het Tournay-Solvay Park of de Kapel van Boesdaal.
 2. Het Hallerbos: Dit bos staat bekend om zijn blauwe hyacinten die in het voorjaar bloeien. Er zijn verschillende open plekken in het bos waar je kunt trouwen, zoals de Huldenbergsesteenweg.
 3. Het Meerdaalwoud: Dit is een groot natuurgebied ten zuidoosten van Leuven. Je kunt hier trouwen op verschillende locaties, zoals de Kasteelruïne van Horst of de Abdij van Park.
 4. Het Muziekbos: Dit bos ligt in de Vlaamse Ardennen en is vooral bekend om zijn prachtige uitzichtpunten en wandelpaden. Je kunt hier trouwen op verschillende locaties, zoals de Schuur van Ename of de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-7-Weeën.
 5. Het Arboretum Kalmthout: Dit is een botanische tuin met meer dan 7000 soorten bomen en struiken. Je kunt hier trouwen op verschillende locaties, zoals het Prieeltje of de Oranjerie.

Let wel op dat sommige bossen beperkingen hebben wat betreft evenementen en bruiloften, dus informeer altijd bij de gemeente voordat je een locatie kiest. Daarnaast is het verstandig om professionele hulp in te schakelen bij het plannen van je bruiloft in het bos, zodat alles vlekkeloos verloopt op de grote dag.

Wat zijn de kosten voor het trouwen in het bos in België?

De kosten voor het trouwen in het bos in België kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Enkele factoren die de kosten kunnen beïnvloeden zijn onder andere de grootte van de gastenlijst, de locatie van het bos, de huur van meubilair en decoraties, en eventuele catering- en entertainmentkosten.

Als je ervoor kiest om te trouwen in een openbaar bos, kan het zijn dat er kosten verbonden zijn aan het verkrijgen van een vergunning of toestemming om daar te trouwen. Deze kosten kunnen per gemeente verschillen en kunnen variëren van een paar tientallen euro’s tot honderden euro’s.

Daarnaast moet je ook rekening houden met eventuele huurkosten voor tenten, stoelen, tafels en andere benodigdheden. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van je gastenlijst en de gewenste opstelling. De huurkosten kunnen variëren tussen € 500 tot € 2.000 of meer.

Cateringkosten kunnen ook een belangrijke factor zijn bij het berekenen van de kosten voor een bruiloft in het bos. Als je ervoor kiest om zelf eten en drinken te verzorgen, kun je kosten besparen. Maar als je liever een professionele cateraar wilt inhuren, kan dit variëren tussen € 30 tot € 100 per persoon of meer.

Tot slot moet je ook rekening houden met eventuele entertainmentkosten zoals live muziek of DJ’s. Dit kan variëren tussen € 500 tot € 1.500 of meer.

Kortom, de totale kosten voor het trouwen in het bos in België kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om een duidelijk budget te hebben en alle kosten goed te plannen om verrassingen te voorkomen.

Welke documenten moet ik aanleveren om te trouwen in het bos in België?

Om te trouwen in het bos in België heb je dezelfde documenten nodig als bij een huwelijk op een andere locatie. Dit zijn:

 1. Een geldig identiteitsbewijs: dit kan een paspoort, identiteitskaart of verblijfsvergunning zijn.
 2. Een uittreksel uit de geboorteakte: dit document moet worden aangevraagd bij de gemeente waar je geboren bent en mag niet ouder zijn dan 6 maanden.
 3. Eventueel een echtscheidingsakte of overlijdensakte: als je eerder getrouwd bent geweest of je partner is overleden, moet je deze documenten kunnen overleggen.
 4. Een verklaring van huwelijksbevoegdheid: dit document wordt afgegeven door de gemeente waar je staat ingeschreven en bewijst dat je mag trouwen volgens de Belgische wetgeving.

Daarnaast kan het zijn dat er specifieke regels of vergunningen nodig zijn voor het trouwen in het bos, afhankelijk van de locatie en gemeente waar je wilt trouwen. Het is daarom verstandig om tijdig contact op te nemen met de gemeente en eventueel een weddingplanner in te schakelen die bekend is met de regels en procedures voor trouwen in het bos.

Is er een beperking op de grootte van de ceremonie als ik wil trouwen in het bos in België?

Ja, er zijn beperkingen op de grootte van de ceremonie als je wilt trouwen in het bos in België. Dit kan verschillen per gemeente en locatie, dus het is belangrijk om dit van tevoren te controleren.

In sommige gevallen kan er een maximum aantal gasten worden ingesteld om ervoor te zorgen dat de ceremonie veilig en comfortabel kan plaatsvinden op de locatie. Bijvoorbeeld, als je wilt trouwen in een klein bosrijk park in een stad, dan kan er een limiet zijn op het aantal gasten om overlast voor andere parkbezoekers te voorkomen.

Daarnaast moet je altijd rekening houden met de veiligheid van jouw gasten en het milieu. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw ceremonie geen schade toebrengt aan de natuurlijke omgeving en dat je voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften.

Het is daarom verstandig om contact op te nemen met de gemeente waarin jouw gewenste locatie zich bevindt of met een professionele weddingplanner die ervaring heeft met buitenlocaties. Zij kunnen je adviseren over eventuele beperkingen en helpen bij het plannen van een mooie en veilige ceremonie in het bos.

Zijn er speciale regels of voorschriften die ik moet volgen als ik wil trouwen in het bos in België?

Ja, er zijn regels en voorschriften waaraan je moet voldoen als je wilt trouwen in het bos in België. Hieronder vind je een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden:

 1. Vergunning aanvragen: Je hebt een vergunning nodig van de gemeente waarin het bos zich bevindt. Deze vergunning kun je aanvragen bij de dienst burgerzaken van de gemeente. Het is verstandig om dit ruim van tevoren te doen, omdat het proces soms lang kan duren.
 2. Toestemming van de eigenaar: Als het bos niet openbaar is, maar bijvoorbeeld eigendom van een particulier of organisatie, dan moet je toestemming vragen aan de eigenaar om het bos te gebruiken als trouwlocatie.
 3. Geluidsnormen: In België gelden strenge geluidsnormen die ook gelden voor buitenlocaties zoals bossen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van muziek of andere geluidsbronnen tijdens de ceremonie of receptie.
 4. Milieuvoorschriften: Bij het gebruik van een buitenlocatie zoals een bos moet je ook rekening houden met milieuregels en -voorschriften. Zo mag je bijvoorbeeld geen vuur maken zonder toestemming en moeten afval en andere materialen worden opgeruimd na afloop van de ceremonie.
 5. Veiligheid: Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van jouw gasten en leveranciers tijdens jouw bruiloft in het bos. Zorg voor goede verlichting als de ceremonie of receptie ’s avonds plaatsvindt, en zorg ervoor dat er voldoende EHBO-materiaal aanwezig is.

Als je wilt trouwen in het bos in België, is het verstandig om je goed te laten informeren over de regels en voorschriften die gelden voor buitenlocaties. Zo kun je zorgen voor een veilige en legale trouwlocatie en kun je optimaal genieten van jouw droomhuwelijk in het bos.

Kan ik muziek gebruiken tijdens mijn bruiloft als ik trouw in het bos in België?

Ja, je kunt zeker muziek gebruiken tijdens je bruiloft als je trouwt in het bos in België. Muziek kan een belangrijk onderdeel zijn van de sfeer en beleving van je huwelijksceremonie en feest. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Ten eerste is het belangrijk om te controleren of er beperkingen zijn met betrekking tot geluidsniveaus in het bosgebied waar je gaat trouwen. Sommige gemeenten kunnen regels hebben over hoe luid muziek mag zijn om de flora en fauna niet te verstoren. Informeer daarom bij de gemeente of er specifieke regels zijn waar je rekening mee moet houden.

Ten tweede is het belangrijk om te kiezen voor geschikte apparatuur die past bij de buitenlocatie. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om te kiezen voor draadloze speakers, zodat je geen last hebt van kabels die door het bos lopen. Ook is het verstandig om te kiezen voor apparatuur die bestand is tegen vocht en temperatuurschommelingen.

Tot slot is het belangrijk om afspraken te maken met de muzikanten of DJ over hun aankomsttijden, opstelling en andere praktische zaken zoals stroomvoorziening. Zorg ervoor dat zij goed op de hoogte zijn van de locatie en eventuele beperkingen, zodat alles soepel verloopt op de dag zelf.

Kortom, muziek kan zeker gebruikt worden tijdens een bruiloft in het bos in België, maar houd rekening met eventuele regels en kies voor geschikte apparatuur en goede afspraken met de muzikanten of DJ. Zo kun je optimaal genieten van een romantische en sfeervolle huwelijksceremonie en feest in het bos.

Wat is de beste tijd van jaar om te trouwen bij een buitenlocatie zoals een bos, park of meer,in België?

De beste tijd van het jaar om te trouwen bij een buitenlocatie in België is tussen mei en september. In deze maanden is het weer over het algemeen aangenaam en zijn de dagen lang genoeg om te genieten van de buitenlucht. Ook zijn de bomen en bloemen in deze periode op hun mooist, wat zorgt voor een prachtige natuurlijke omgeving.

Juni en juli zijn populaire maanden voor bruiloften in België vanwege de warmere temperaturen en het langere daglicht. Augustus kan echter ook een goede keuze zijn, omdat veel mensen dan op vakantie zijn waardoor er minder concurrentie is voor locaties en leveranciers.

Het is echter belangrijk om rekening te houden met het feit dat het weer in België onvoorspelbaar kan zijn, zelfs in de zomermaanden. Het kan dus verstandig zijn om een ​​plan B te hebben in geval van regen of koud weer, zoals het huren van een tent of binnenruimte.

Als je echt van plan bent om buiten te trouwen tijdens de herfst of winter, dan kan je overwegen om een ​​overdekte locatie te zoeken die ook toegang heeft tot buitenruimtes zoals terrassen of tuinen. Zo kun je nog steeds genieten van de natuurlijke omgeving terwijl je gasten beschermd blijven tegen regen of koude temperaturen.

Kortom, hoewel er geen garantie is voor perfect weer, zijn mei tot september over het algemeen de beste maanden voor bruiloften bij buitenlocaties in België. Zorg ervoor dat je altijd een back-up plan hebt voor het geval het weer niet meewerkt.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.